Trump als rolmodel

21/10/2016

Ik neem u terug naar één van de hoogtepunten van de Democratische conventie, de speech van Michelle Obama. Een voorbeeld uit haar speech wil ik toelichten, namelijk hoe ze benadrukt dat Amerikanen ook stemmen op het rolmodel voor hun kinderen.

Michelle gaf de verkiezingen een betekenis waarbij de stemmers bepalen wie de komende vier tot acht jaar naast president ook het rolmodel zal zijn voor onze kinderen. Zo gaf ze inzicht in hoe zij en haar man hun functie wilde uitoefenen. Hun taal en hun acties moesten niet alleen een voorbeeld zijn voor hun kinderen, maar voor alle jonge Amerikanen. En zo vertelde Michelle, deze verkiezing gaat dan niet om Democraat of Republikein, niet links of rechts, maar om wie het rolmodel wordt, wie het voorbeeldgedrag mag gaan tonen.

Het belang van voorbeeldgedrag voor een ethische omgeving Er zijn 6 elementen[1] die een ‘ethische omgeving’ beïnvloeden. Deze elementen worden door  Booth en Schulz als volgt benoemd, in een kort filmpje ga ik dieper in op deze elementen.

ethiek van presterenWelke rolmodellen bestaan er in jouw omgeving? Is dat jouw leidinggevende of een directe collega? De woorden die zij spreken en het gedrag dat zij laten zien, is dat voor jou ook een voorbeeld?

[1] Booth, P., & Schulz, A. K. D. (2004). The impact of an ethical environment on managers’ project evaluation judgments under agency problem conditions. Accounting, Organizations & Society, 29(5/6), 473. http://doi.org/10.1016/S0361-3682(03)00012-6

Sjoerd Hogenbirk is organisatiespecialist bij House of Performance. In zijn blog’s deelt hij zijn visie op de ethiek van het presteren. Wil je ook de volgende blog’s van Sjoerd lezen? Volg ons dan op LinkedIn via een click op de volgende button:

Follow us

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
Sjoerd-1640x1800

Over de auteur

Anderen typeren mij als iemand waar je op kan bouwen, intelligent en flexibel waarbij ik snel kan wisselen tussen inhoud, niveau en perspectief. Ik ben ambitieus en beschik over veel energie.

Naar Sjoerd Hogenbirk
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *