Twee loten aan één boom

11/02/2019

Bij het lezen van de column van Ben Tiggelaar in NRC Handelsblad van zaterdag 19 januari moest ik denken aan het volgende voorval. Onlangs was ik bij een appelboomgaard en raakte aan de praat met de kweker. Hij vertelde mij van alles over de groei van de bomen en vooral ook het kruisen van de bomen. Over de ins en outs van het enten. Als je ent, krijg je zelfbestuivers en ben je altijd gegarandeerd van appels. Dit hoeft in een boomgaard niet, want daar staan genoeg bomen om de kruisbestuiving te laten werken.

De kruisbestuiving ontbrak

Terug naar huis dacht ik aan mijn werk. Eigenlijk is House of Performance een appelboom en is Managed By de geënte tak. En inmiddels plukken we met z’n allen appels van de boom. Na jaren van groei en bemesting is het nu oogsttijd. Door deze vergelijking begreep ik ook waarom in 2006 mijn eerste poging met het oprichten van een interimtak mislukt was. Het was toen het idee om een tweede tak op te richten die uiteindelijk ergens anders geplaatst zou kunnen worden. Maar daar miste dus de kruisbestuiving. In het begin miste die sowieso, maar we moesten wel eerst aanslaan en onze eigen blaadjes en bloesem laten groeien.

We waren eigenlijk een soort uitzendbureau

Zo was het ook. In het begin waren we – de kartrekkers van Managed By – eigenlijk drie individuen die ieder een aantal interimmers kenden voor wie we bemiddelden. We waren eigenlijk een soort uitzendbureau met ieder ons eigen bureautje. Dat was fase 1, de fase waarin we bekendheid probeerden te krijgen bij zowel opdrachtgevers als interimmers. Maar we hadden alle drie niet de ambitie om als een soort intercedent aan het werk te zijn. We wilden een netwerk zijn met elkaar en met onze interimmers. Dus werk aan de winkel.

De interim tak functioneert nu als een netwerk

Fase twee brak aan en we dachten na over hoe we ons netwerk konden versterken. We besloten bijeenkomsten te beleggen waarin een aantrekkelijk inhoudelijk programmapunt was opgenomen en die daarnaast gelegenheid bood om elkaar beter te leren kennen. Daarnaast vroegen we de interimmers zelf om workshops te geven over een onderwerp waar zij sterk in waren. Dat doen we overigens allemaal nog steeds. Verder geven we de interimmers tegenwoordig altijd een buddy mee tijdens de opdracht. Deze komt eens in de zoveel tijd langs om te coachen en te sparren. De interimtak functioneert nu echt als een netwerk. Wij dragen het niet meer volledig met z’n drieën, maar het netwerk draagt zichzelf.

We plukken de vruchten van onze gemeenschappelijke boom

In de tijd van fase 2, met name in het begin, merkten we nog wel dat er een grote afstand was naar de adviseurs. Zij voelen zich echt onderdeel van een bedrijf en onze interimmers waren vreemde eenden in de bijt. Daarbij kent HofP een sterke feedbackcultuur en daar zijn interimmers minder aan gewend, en het vraagt wel wat om ze daar ook van gediend te laten zijn. Zo schuurde het soms een beetje. Maar door het geven van inhoudelijke trainingen over het advies vak aan de interimmers sloegen we de eerste brug. De komst van de buddy’s was een tweede. Nu zitten we in fase drie. De synergie fase. We kunnen nu de vruchten gaan plukken van onze gemeenschappelijke boom. Interimmers nemen vaker een adviseur in de hand en adviseurs dragen interimmers aan. Zo kan House of Performance maximale impact creëren en kun jij genieten van de kruisbestuiving.

Zie jij ook het voordeel in van het werken met interimmers en adviseurs in één opdracht? En vind je de gevraagde impact belangrijker dan het ideale CV? Neem dan contact op met mij. Ik bespreek graag samen de mogelijkheden.

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
HOP_HR_BW_4-0056

Over de auteur

Naast het adviseren zijn er twee factoren die mij binden aan HofP: kennis en cultuur. Kennis vergaren en delen is cruciaal binnen het adviesvak. Kennis vergaren en delen laat mensen excelleren.

Naar Joost Preyde
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *