“Twee specials om mee te nemen, aub”

31/01/2017

Ik ben al een tijdje op zoek naar lekkere frieten in Utrecht. Frietzaken genoeg, met de belofte van Vlaamse “frites” word je om de oren geslagen, er is zoete mayonaise en Joppiesaus. Maar als Belgische frietliefhebber ben ik niet snel tevreden: de frieten worden hier slechts één keer gebakken, vaak niet in ossenvet en de porties zijn minuscuul. Vandaag waag ik weer een poging. Een nieuwe frietzaak van een topchef, met fancy sausjes en wederom veel beloftes over de kwaliteit van de frieten, voor een prijs die hoge eisen rechtvaardigt….

Ik wilde dat ik u hier nu lovend of teleurgesteld kon vertellen over mijn gefrituurde aardappelstaafjes, maar de consultant in mij heeft de fijnproever overstemd. Ik was me toevallig vandaag aan het afvragen hoe ik me nu voelde bij die “harde” kant van de consultancy: cijfers, processen, efficiëntie,… en dan stuit ik op de man die mijn bakje friet moest inscheppen.

De klant die aan de beurt is vóór mij, bestelt hetzelfde als ik. Goed: de frietverkoper prepareert de bakjes tegelijk. Dit duurt even, want in het kader van de minuscule porties, lijkt het er op dat hij de frietjes ook moet tellen (de frieten zijn nu 3 minuten uit het vet). Ik heb twee specials besteld, om mee te nemen, want thuis wacht een hongerige Jasper. Er staan nu drie bakjes op de toonbank. De frietschepper laat ze daar staan en loopt naar een andere kamer, want de sla die bij de special hoort, is op (weer 4 minuten voorbij). De man vraagt of ik de saus en de extra’s (het ís de special, dus dat zijn er wel wat) meteen op de friet wil of apart erbij. Ik kies voor apart. Hij biedt aan om eerst de friet van de man voor mij te decoreren, zodat ik kan zien hoe ik het thuis moet nabootsen (de frieten staan nu al 9 minuten koud te worden). Ik zeg ok, maar vraag om mijn frieten alvast in te pakken zodat ze niet nog kouder worden. Hij pakt mijn frietbakjes en begint alle extra’s (salade, saus, parmezaanse kaas en citroenschil) bij elkaar te zoeken, te raspen en in aparte potjes te doen. Met extra vertraging, want hij vindt geen dekseltje voor het sauspotje. Inmiddels staan de frieten van de vorige klant nog steeds af te koelen op de toonbank. Die verliest ook zijn geduld bij de uíterst zorgvuldige mise en place van de frietman en benadrukt dat “het in zijn maag toch allemaal bij elkaar komt en dat hij vooral honger heeft”. De man voor mij krijgt zijn lauwe portie na 20 minuten. Ik wijs de man er vriendelijk op dat hij nog een ingrediënt van de special vergeten toe te voegen is aan mijn bestelling. Zodra dat opgelost is, kan ik 25 minuten nadat mijn frieten zijn gebakken, naar huis fietsen. In totaal 40 minuten na mijn bestelling decoreer ik mijn koude frieten met ansjovissaus, little gem sla, geraspte kaas en citroenzeste en ben al lang blij dat ik iets te eten heb.

Frites en lean management

 

 

 

 

 

 

 

Ik heb mijn frites niet echt geproefd. Het enige wat ik kon bedenken was hoe dat frietproces beter kon, welke verspillingen ik zag.

Lean-tips aan de frietkok:

  1. Waarde toevoegen voor de klant: Richt je proces in naar de wensen van de klant: Als klant wil ik boven alles een warm, kwaliteitsvol bakje friet in een zo kort mogelijke tijd.
  2. Zorg voor flow, een gelijkmatig proces:
    1. One piece flow is het streefdoel. Twee bestellingen tegelijk behandelen heeft in dit geval juist voor wachttijd gezorgd, zeker voor de eerste klant.
    2. Zorg voor een efficiënte lay-out zodat je niet naar een andere kamer moet lopen als een ingrediënt op is.
    3. Alle extra’s in aparte potjes doen voor een take-out friet is een vorm van overbewerking. De klant wil gewoon een mooi bakje friet, misschien is een andere verpakking voor de take-out special een betere oplossing?
  3. Werk vanuit pull: Bak enkel wat er besteld wordt, op het moment dat er besteld wordt zodat je flexibel kan ingaan op de klantvraag en de kwaliteit bewaakt wordt. Leg geen voorraad aan van gebakken frites die vervolgens staan af te koelen op de toonbank.
  4. Streef naar perfectie: Het vergeten van een ingrediënt bij de bestelling was ook een oorzaak voor vertraging, want de zak moest weer open om het alsnog toe te voegen. Probeer fouten tot een minimum te herleiden.

Ik geef toe dat ik als veeleisende frietconnaisseuse misschien een moeilijke klant was en dat die man echt heel beleefd was en erg zijn best deed. Ik weet ook dat je van friet eten niet Lean  wordt, maar ik ben ervan overtuigd dat friet maken dat wel zou moeten kunnen zijn.

Wil je meer weten over Lean Management? Volg ons dan op LinkedIn via een click op de volgende button:

Follow us

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
sophie2

Over de auteur

Als extraverte, intuïtieve, spontane verbinder word ik blij van nieuwe ideeën en nieuwe mensen. Ik bedenk graag originele oplossingen, ben dol op verandering en doe alles wat ik doe met enthousiasme.

Naar Sophie Loquet
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *