Van polderen kun je natte voeten krijgen

21/04/2020

Spanning los je op door aandacht

Als je de keus hebt tussen twee mogelijkheden die je geen van beide aanspreken, heb je een dilemma, een spannend vraagstuk dat je niet binnen een paar tellen oplost. Vaak ontstaat een dilemma doordat je (kern)waarden botsen of doordat je een beslissing moet nemen die kan conflicteren met wie je zelf bent of met waar je organisatie voor staat. Het is gemakkelijk als zaken duidelijk zijn, straight forward; niet-weten is ingewikkeld. De spanning van een dilemma kan ook productief zijn, omdat het je dwingt te bepalen waar je voor staat als mens of als organisatie. Met de volgende vijf vragen kun je een dilemma inzichtelijk maken:

  1. Wat is het morele kernprobleem? Welke (kern)waarden zijn in het geding waardoor geen van de mogelijke keuzes goed voelt?
  2. Wie zijn de betrokkenen? Wie worden geraakt door de keuze die jullie maken?
  3. Wie is/zijn er eindverantwoordelijk?
  4. Welke informatie mis je nog en waar kun je die vinden?
  5. Welke argumenten voor en tegen kunnen jullie per keuzemogelijkheid aanvoeren?

Je kunt van tevoren afspreken dat niet iedereen het eens hoeft te zijn met de uiteindelijke keuze, maar dat degenen die niet akkoord gaan de genomen beslissing wel accepteren. Consensus is niet nodig, consent wel. Wie niet akkoord is, mag wel gaan piepen als ze het zien misgaan. Je eindigt met een evaluatie.

Meer weten over de kunst en kunde van veranderen? Lees meer arikelen bedoeld om je te inspireren.

_____________________________________________________________________________________________

Deze post is geschreven voor de Coachingskalender 2020. De Coachingskalender is een van de bestsellers van managementboek.nl, en… HofP heeft meegeschreven! De kalender biedt inspiratie én praktische tips op gebied van verandering, leiderschap, duurzaamheid, gamification en ethisch presteren. 

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
Sjoerd-1640x1800

Over de auteur

Anderen typeren mij als iemand waar je op kan bouwen, intelligent en flexibel waarbij ik snel kan wisselen tussen inhoud, niveau en perspectief. Ik ben ambitieus en beschik over veel energie.

Naar Sjoerd Hogenbirk
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *