Versnellen? Vertragen!

04/04/2017

Haast! Ik wil de deur uit, een bus halen en naar een afspraak op het consultatiebureau, een lunchdate, you name it. Alleen… mijn kids denken daar héél anders over. Hoe meer haast ik heb, hoe harder zij tegen werken. En nee, dat doen ze niet om mij te pesten (hoop ik), maar toch kan ik de klok erop gelijk zetten. Een verse poepluier wanneer ik de kleinste net z’n jas en schoenen aan heb getrokken, lievelingstasje van mijn dochter kwijt, poppenwagen of step moet per se mee als ik de deurklink in mijn handen heb, met de trap MOETEN als de lift toch echt sneller is… om gék van te worden.

Doen we wel het juiste?

Als ik eerlijk ben herken ik dit gedrag ook in mijzelf zodra in mijn werk opeens iemand begint te drammen. Groot issue, spoedberaad, crisisteams, alles wordt uit de kast getrokken om een bepaalde uitdaging het hoofd te bieden en vaart te maken. Maar ik – en ik niet alleen – begin dan vragen te stellen. Doen we wel het juiste? Weten we zeker dat we niks over het hoofd zien? Is er wel echt een probleem? Wie heeft hier al in meegekeken… of is dit een bevlieging van iemand? Waar is de businesscase of probleemanalyse… welke feiten en cijfers zijn er? Hoe minder antwoorden ik krijg, hoe minder genegen ik ben om het vuur uit mijn sloffen te lopen om daadwerkelijk meters te maken.

Maar hoe dan wel? Thuis heb ik er baat bij om waar mogelijk mijn kids ruim van te voren deelgenoot te maken van de planning. Zo vertel ik mijn dochter bij het naar bed gaan al hoe de dag erna ongeveer uit gaat zien en zo nodig, dat ik graag wil dat ze meehelpt om op tijd te komen. Dan volgt vaak ook direct de onderhandeling over wat ze wel of niet mee mag nemen.

Ook doe ik er slim aan om op tijd te beginnen met de benodigde voorbereidingen en gaandeweg de dag verwachtingen te managen. Vooruit, ik geef toe… een dreumes van 1,5 heeft weinig aan ‘verwachtingen managen’, maar ik zweer ‘t je – hij is relaxter als ik relaxed ben. En mocht ik dan toch geconfronteerd worden met een last-minute luier die echt niet kan wachten, dan wil mijn dochter helpen in plaats van zelf óók aandacht op gaan eisen. Een verademing, waardoor ik zelf weer relaxter blijf. En verrek… ik ben ruim op tijd de deur uit.

Mijn les, óók voor de werkvloer – als je wilt versnellen en mensen mee moet of wilt krijgen, vertraag! Neem je tijd om even stil te staan bij wat nu echt moet gebeuren en betrek degenen die je nodig hebt om je doel te bereiken écht!

Wil je meer weten over beweging creëren op de werkvloer?  Kijk de korte video over besturing: begin gewoon en stuur bij!

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
House of Performance Logo

Over de auteur

Wij zorgen dat mensen, teams en organisaties kunnen excelleren. Binnen Nederland en ook daarbuiten doen wij dat door ze te adviseren en ondersteunen waar dat kan en te confronteren waar het moet.

Hamburgerstraat 30
3512 NS Utrecht

[email protected]
+31 30 239 33 60

Naar House Of Performance
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *