Voer zelf als eerste de nieuwe afspraak uit

01/05/2015

Je hebt een nieuwe werkwijze afgesproken en iedereen is er enthousiast over, maar in de praktijk zie je het niet terug. Het lijkt wel of iedereen bang is om eraan te beginnen. Hetzelfde mechanisme dat zich voordoet wanneer je liever niet gaat eten in een restaurant waar niemand zit. Maar er móeten mensen zijn die er als eerste gaan zitten. Precies … dat ben jij.

Als niemand de eerste stap durft te zetten

We hebben op onze afdeling sinds kort een verbeterbord hangen. De bedoeling is dat we daarop schrijven waar we tegenaan lopen. Zo krijgen we in beeld welke kleine problemen ons samen zoveel tijd kosten en wat we eraan kunnen doen.

In het werkoverleg heb ik uitgebreid toegelicht wat de bedoeling is. Mijn team leek enthousiast, maar na een week stond er nog niets op. Ik besprak het nog een keer op het werkoverleg en vroeg met klem om op te schrijven wat er niet loopt op de afdeling. Misschien beeldde ik het me in, maar de groep staarde elkaar aan en iedereen leek te zeggen: “Ik wil wel, maar spring jij maar eerst!”

Hoewel ik wel de eerste stap zou willen nemen en wat op kan schrijven, is dat niet mijn rol als teammanager. Dan neem ik weer het initiatief en dit bord is juist bedoeld om dat te veranderen. Het lijkt echter alsof alle anderen ook hun eigen argumentatie hebben om niet de eerste stap te zetten. Met als resultaat dat het bord nog brandschoon is. Tijdens de lunch vreet ik mezelf op, omdat het nog steeds niet werkt.

Tegeltje 35

‘s Middags heb ik een bilateraal met Rogier. We hebben een gesprek over zijn voortgang en ik raak langzamerhand gefrustreerd. Keer op keer noemt hij een probleem waarvan ik denk: “Die moet op het verbeterbord komen!” Hoe krijg ik dat tussen zijn oren? Vertellen dat hij het op het bord moet zetten heeft de vorige keer ook al niet gewerkt.

Als ik weer op mijn werkplek zit, krijg ik een idee. Wat als ik de volgende keer dat zo iets gebeurt iemand direct meeneem naar het bord? Dan komt er in ieder geval nog iets op. Ja, de volgende keer doe ik dat.

Ik kijk rond over mijn team. Eigenlijk baal ik ervan dat er nu weer niets gebeurt. Morgen pas, of overmorgen. Maar waarom zet ik het nu niet zelf op het bord? Dan heb ik morgenochtend bij de bespreking in ieder geval iets te melden. Ja, dat doe ik! Ik sta op en loop naar het bord. Ik voel de ogen van mijn team in mijn rug prikken als ik de stift oppak en één van de onderwerpen van Rogier opschrijf.

De volgende ochtend bespreken we het onderwerp van Rogier. Uit het team komen verschillende suggesties om het op te lossen. Als ik aan het einde van de middag mijn jas aantrek, zie ik dat er al een nieuw onderwerp is bijgeschreven. We zijn onderweg!

Als er één schaap over de dam is …

Als een team wil veranderen, heeft soms de oude groepsnorm de mensen in hun greep. Niemand wil als eerste die nieuwe werkwijze uitproberen omdat het ‘raar’ is, of vanwege het risico dat het misgaat. Daarom kijkt iedereen naar elkaar wie de eerste stap zet. Over het algemeen kun je zelf degene zijn die laat zien dat de nieuwe afspraak echt uitgevoerd kan worden zonder negatieve gevolgen. Doe dat liever vandaag dan morgen, want elke dag dat je wacht wordt de oude groepsnorm verder bekrachtigd. Soms kun je zelf niet de eerste zijn. Benader dan specifiek één of twee van je mensen en help hen de drempel nemen. Als er één schaap over de dam is …

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
House of Performance Logo

Over de auteur

Wij zorgen dat mensen, teams en organisaties kunnen excelleren. Binnen Nederland en ook daarbuiten doen wij dat door ze te adviseren en ondersteunen waar dat kan en te confronteren waar het moet.

Hamburgerstraat 30
3512 NS Utrecht

[email protected]
+31 30 239 33 60

Naar House Of Performance
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *