Wat heb je nodig?

25/04/2018

“Waarom wil je dit, vroeg ik. Geloof je dat dit is wat je wilt? Heb je in huis wat er voor nodig is?”

Een collega had een toekomstbeeld over zijn ontwikkeling. Hij wilde groeien en dat mocht gepaard gaan met groeipijn. Hij zag het voor zich, de reis van veranderaar op teamniveau naar senior projectmanager. Hij had zijn wens op tafel gelegd en we waren erover in gesprek.

Een verandering aangaan betekent vaak dat het spel verandert met andere spelregels, spelers, publiek. Het gaat over de verandering van de plaats die je daarbij inneemt. Wat betekent dat voor jou? Mijn collega wilde zich va banque in het onbekende storten. Op zich niets mis mee. Ik wilde hem laten reflecteren over de consequenties van zijn mogelijke keuzes. Vanuit de metafoor van het spel trok hij de conclusie dat hij graag geholpen wilde worden in dit proces.

Een paar weken later kwam hij bij me terug, hij wilde een training volgen. Op het oog een goede en zinvolle training die met de juiste timing zeker van waarde zou zijn. Een training die helpt bij het aanleren van vaardigheden. We voerden nogmaals het gesprek over het spel, de plaats en de speler. Aan het eind trok hij de conclusie: “Ik denk dat ik eigenlijk heel iets anders nodig heb dan een vaardigheden training.” “Wat heb je dan wel nodig,” vroeg ik. “Ik zoek een spelleider of reisleider voor die ontdekkingstocht,” zei hij lachend.

Drie weken later ging de telefoon. “Ik had best een romantisch beeld van deze functie. Ik realiseerde me onvoldoende wat het van me vraagt. Ik ben me nu zoveel meer bewust van wat ik wil en wat het vraagt,” sprak mijn collega. “Hoe zit het met die training,” vroeg ik. “Die komt… die komt,” zei hij. “Maar nu eerst weten waar ik precies die training voor nodig heb. Ik ben nu nog bezig om het spel, de speler en die plaats tot me door te laten dringen. En mijn spelleider helpt me daar geweldig goed bij.” “Mooi,” sprak ik. “Het is zo belangrijk om je reisgezelschap goed uit te zoeken.”

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
heiko

Over de auteur

Perspectief is de potentie tot creatie en verandering. Dat vraagt oplossing van de ‘hoe-dan’ vraag. Ik geef graag betekenis door te schouwen, te puzzelen en aan te zetten tot actie.

Naar Heiko van Eldijk
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *