Wat is nou écht de bedoeling?

16/07/2019

Een WMO verzoek wordt door een consulent in eerste instantie juridisch beoordeeld. Regels zijn regels, en die worden vaak strikt toegepast. Als een burger het niet met het besluit eens is, kan deze een bezwaarschrift indienen. Daarna eventueel nog een beroepschrift, welke door een rechter wordt beoordeeld. Dit zijn echter heel langdurige, kostbare trajecten. Trajecten die niet in het belang van de burger zijn en je dus liever vermijdt. Ik ben ervan overtuigd dat dit in veel gevallen kan, als we gewoon even nadenken over wat nu écht de bedoeling is.

Een oplossing die voor iedereen bevredigend is

“En? Hoe is het afgelopen?” Een medewerker Beroep van de afdeling Bezwaar en Beroep van gemeente Den Haag komt de afdeling op gelopen. Hij komt net terug van de rechtbank en ik ben benieuwd hoe zijn zaak is afgelopen. “We zijn er uitgekomen en hebben een oplossing gevonden die voor iedereen bevredigend is. De rechter hoefde dus helemaal geen uitspraak meer te doen.” “Jeetje, wat goed”, antwoord ik. “Vertel, hoe heb je dat voor elkaar gekregen?”

“Nou, deze burger wilde een ondersteunende vervoersvoorziening voor de lange afstand, specifiek een rolstoel. Ze beschikte echter zelf al over een scootmobiel en een auto en wilde daarom van het aangeboden vervoer per taxibus geen gebruik maken. Helaas staat de WMO niet toe dat je zowel een rolstoel als scootmobiel krijgt. Haar verzoek werd dus afgekeurd. Een besluit waar ik in eerste instantie achter stond. Haar probleem was alleen nog niet opgelost.

Denken vanuit de bedoeling

Ineens moest ik denken aan mijn intervisiegesprek met jou. Over hoe we vanuit de bedoeling aan de zelfredzaamheid van de burger kunnen bijdragen. Toen ik opnieuw met haar in gesprek ging, ontdekte ik pas het échte probleem. Het ging niet werkelijk over vervoer over de lange afstand, maar over het bewegen van en naar haar auto. Vandaar die rolstoel; ze kon met haar auto gewoon die scootmobiel niet vervoeren. Dat wierp ineens een heel ander licht op de zaak.

Want wat als we de kosten van een rolstoel nu eens afzetten tegen de kosten voor die taxiritten die we haar in eerste instantie aanboden, dan is het sommetje gauw gemaakt. Die rolstoel werd ineens veel goedkoper en daarmee ook een haalbare oplossing.” “Goh, petje af”, antwoordde ik. “Dat heb je creatief opgelost. Dat is nu echt een schoolvoorbeeld van denken vanuit de bedoeling.

Het aantal bezwaarprocedures gehalveerd

Sinds 2016 waait er een nieuwe wind door de dienst SZW van gemeente Den Haag. Waar jarenlang regels echt regels waren, staat nu de pragmatiek en het rendement voor iedereen voorop. De ambtenaren zijn gaan werken vanuit een nieuwe werkfilosofie waarin de bedoeling centraal staat (gebaseerd op het boek van Wouter Hart). Die filosofie vraagt om oplossingen in plaats van procedures. Jaar en dag werden deze ambtenaren aangestuurd om aanvragen te toetsen op het juridisch kader. Regels waren regels en die werden stipt toegepast.

In het begin was deze werkwijze voor velen dan ook behoorlijk lastig. Het juridisch kader was lang leidend geweest. Voor de consulenten, de medewerkers bezwaar en de medewerkers beroep was het echt anders leren denken; van het toepassen van regels naar het zoeken van creatieve oplossingen. Voor mij een kolfje naar mijn hand, want binnen House of Performance staan het nemen van eigen verantwoordelijkheid en creativiteit hoog in het vaandel.

Geweldig dat de medewerkers van de afdeling Bezwaar en Beroep zich van hun meest creatieve kant laten zien en ‘denken vanuit de bedoeling’ in alle lagen van de procedure terugkomt. Dat betekent een enorme besparing. Nog mooier om te zien is dat het aantal bezwaarprocedures de afgelopen jaren al met de helft is teruggebracht. Heeft jouw organisatie ook behoefte aan creatieve invalshoeken of wil je leren denken vanuit een ander perspectief? Neem dan contact met ons op!

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
House of Performance Logo

Over de auteur

Wij zorgen dat mensen, teams en organisaties kunnen excelleren. Binnen Nederland en ook daarbuiten doen wij dat door ze te adviseren en ondersteunen waar dat kan en te confronteren waar het moet.

Hamburgerstraat 30
3512 NS Utrecht

[email protected]
+31 30 239 33 60

Naar House Of Performance
Geef een reactie hier...

2 Reacties op “Wat is nou écht de bedoeling?”

  • Amber Ooms - van de Brug schreef:

    Mooi Henny! Wat zou het fijn zijn als meer mensen opzoek gaan naar creatieve oplossingen. Ik hoop dat jij nog meer in de gelegenheid zal worden gesteld je kunsten over te mogen brengen met je mooie en positieve instelling!

  • Henny van de Voorde schreef:

    Dank voor je inspirerende reactie Amber! Is een aanmoediging om door te gaan met de goede dingen, de zaken die er voor iedereen toedoen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *