Werk jij samen met kippen of varkens in je projecten?

17/02/2016

“Hoeveel mensen zitten er eigenlijk in je projectteam?” “Een man of 10,” antwoordde mijn gesprekspartner. Ik fronste even onzichtbaar mijn wenkbrauwen. “10? Dat is best veel. En zitten die allemaal bij alle projectbesprekingen?” “Ja, allemaal.” “Dat zullen dan wel lange vergaderingen zijn?” “Ja”, zuchtte mijn gesprekspartner. “Dat kan je wel zeggen. Vaak als we bijna bij een besluit zijn, komt er weer iemand met een mening op de proppen en beginnen we soms weer van vooraf aan. Gek word ik er weleens van. En dan hebben we ook nog een klankbordgroep, die vinden van alles maar doen niks. Daarover wil ik het niet eens hebben.” Ik hoor een diepe zucht.

“Dat kan ik me voorstellen, zeg ik, maar hoe werkt het dan?” “We hebben met een paar mensen heel helder voor ogen wat ons te doen staat en hoe dat te realiseren. We willen gewoon lekker aan het werk om dat voor elkaar te krijgen. Het voelt vaak alsof we worden geremd. Het is als in dat liedje van Acda en De Munnik: ‘Ben je net weg van de kade, gaat het anker alweer uit. Of erger, het roer om.’

Vaders of verre oom? “Dus als ik het goed begrijp, is er een klein team dat precies weet wat het te doen heeft? En er zijn andere teamleden die het project frustreren of vertragen?” “Ja, zo zou je het kunnen zeggen. En het ergste is, dat deze groep zichzelf het hardst op de borst klopt bij succes of zich het hardst drukt als het minder goed loopt.” “Ja, succes kent vele vaders en mislukkingen vaak slechts een verre oom,” glimlachte ik. “Ja, zo is het precies,” gaf mijn gesprekspartner toe.

Varkens en kippen  “Weet je, eigenlijk is dit een klassiek verhaal over varkens en kippen. Zo te horen heb jij best veel kippen in je projectteam en misschien wel te weinig varkens.” Het gezicht van mijn gesprekspartner is een grote frons van verbazing. “Kippen leggen iedere dag een ei. Of ze nou willen of niet. Het maakt ook niet uit wat er met het ei gebeurd. Morgen leggen ze gewoon weer een nieuw ei. Vergelijk de kip eens met een projectteamlid dat overal over mee wil praten, maakt niet uit of er iets met zijn bijdrage gedaan wordt. Zie een projectteamlid dat graag meepraat en -denkt maar liever niet meewerkt. Morgen legt hij gewoon weer ei, morgen is er gewoon weer een nieuwe projectmeeting.” Het varken is daarentegen letterlijk tot op het bot gemotiveerd om het project tot een succes te maken. Het kost hem namelijk zijn eigen billen. Wat hij erin stopt is niet vrijblijvend, het is wat hij voortbrengt, hij levert de bacon. Een varken zit niet vrijblijvend in een team. Die weet wat de prijs is van zijn bijdrage, van wat hij inbrengt. Dus zorg dat in je teams varkens zitten en zorg dat de kippen ergens anders scharrelen.”

Zet de kippen op stok, geef de varkens de ruimte “Dit klinkt als hemel op aarde, glimlachte de projectleider. Gewoon doen wat ik wil doen, met een team dat kan doorpakken. Dat lijkt me heel fijn!” “Nou, laten we dan eens kijken hoe we dit gaan organiseren. Heb je een lijst met de teamleden? Mag jij aangeven of ze een varken of een kip zijn. Zetten we de kippen op stok, maken we ruimte voor de varkens!”

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
heiko

Over de auteur

Perspectief is de potentie tot creatie en verandering. Dat vraagt oplossing van de ‘hoe-dan’ vraag. Ik geef graag betekenis door te schouwen, te puzzelen en aan te zetten tot actie.

Naar Heiko van Eldijk
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *