Zeg, ken jij niet iemand?

06/05/2020

Ik zit in de auto als de telefoon gaat. “Hey Carien, met Harold”. Ik moet even schakelen. Het zal zo’n tien jaar geleden zijn geweest dat ik Harold voor het laatst sprak. We deden toen een opdracht samen. We praten even bij en dan komt Harold to the point. Of ik tijd heb voor een nieuwe opdracht? Hij zit bij een opdrachtgever die een stevig verandertraject heeft ingezet. Daar is een interim manager nodig die een afdeling begeleidt bij de verandering. Hij dacht aan mij, omdat we eerder samen een vergelijkbare opdracht deden en toen een goed team waren. Even later kom ik op straat nóg een oude bekende tegen. Na een kort praatje op anderhalve meter afstand vraagt hij: “Zeg, ik zoek nog een stevige programmamanager. Ken jij niet iemand?”

Wie heb je echt nodig?

“Grappig”, denk ik als ik verder naar huis rijd. Zo gaat het dus meestal, als mensen op zoek zijn naar een interim manager. Meestal gaat het via via. Vaak kent een organisatie iemand die ooit iets voor ze gedaan heeft en wil die persoon dan weer terug. Die heeft dan geen tijd, maar die kent dan wel weer iemand, of zoekt iemand die iemand kent. Zo komt er een vertrouwd iemand binnen, is de gedachte.

Maar heb je dan wel de juiste match? Want, heb je dan gekeken wat voor iemand er nodig is in je organisatie? Wat speelt er? En wat heb je daarvoor nodig? Natuurlijk is het belangrijk te weten wat iemand kan en weet. Maar nog belangrijker is de vraag of de persoon in kwestie de passende persoonlijkheid en managementstijl heeft. En dan is het niet alleen een kwestie of hij of zij de persoonlijkheid en managementstijl heeft die bij de organisatie past, maar ook bij de doelstelling en de status quo.

In sommige gevallen is het goed om een iemand te vinden die  goed ‘matcht’ met een afdeling en een team. Maar soms is het beter om juist een ander type neer te zetten. Juist iemand die af en toe de knuppel in het hoenderhok gooit. Dat kan goed zijn voor een organisatie die een beetje is ingedut. In een onrustige organisatie is het misschien beter om voor een harmoniemodel te gaan en heb je weer een heel invoelend en geduldig iemand nodig. Ook is het goed te kijken hoe de formele en informele rapportagelijnen lopen.

Een kandidaat op maat

Daarom pleiten we er bij House of Performance voor om eerst een goed profiel op te stellen voor degene die je zoekt. En, om dat niet in je eentje te doen. Vreemde ogen dwingen en dat is juist in deze fase heel belangrijk. Even een uurtje sparren met iemand over het gewenste profiel kan later in het traject winst opleveren. Degene die met je meedenkt, kan, door kritische vragen te stellen, net even voorbij je eigen blinde (organisatie)vlekken helpen. Zo kom je niet automatisch uit bij de interim professional die je al kent, maar kom je bij een kandidaat ‘op maat’ uit.

Het interim netwerk van House of Performance is daarom groot in klein blijven. We kennen onze leden en willen onze opdrachtgevers begrijpen. Wij geloven erin dat het alleen dan mogelijk is om impact te maken. Wij zoeken steeds de juiste kandidaat voor de opdracht. Dat betekent dat degene die de intake doet niet altijd degene is die de opdracht uitvoert. Hoe verleidelijk het ook is om zelf voor de opdracht te gaan. Soms is afstaan en vertrouwen dat er voor jou een betere match komt de juiste strategie.

Wil jij weten of ik niet iemand ken? En mag dat ook iemand anders zijn dan diegene die het de vorige keer zo goed deed? Neem dan nu contact met me op!

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
Carien de Vries

Over de auteur

Als (interim)manager of projectmanager weet ik resultaten te boeken waar betrokkenen, ieder met eigen agenda’s, zich aan committeren. Kernwoorden: denken in mogelijkheden, snel inhoudelijk onderwerpen beheersen en gevoel voor verhoudingen in organisaties. Ik word omschreven als iemand die weet te enthousiasmeren door het combineren van een ‘hands on mentaliteit’ en jaloersmakende energie, waardoor mensen mee willen doen en doelstellingen worden bereikt.

Naar Carien de Vries
Geef een reactie hier...

Een reactie op “Zeg, ken jij niet iemand?”

  • Mieke Verweij schreef:

    Denken in mogelijkheden en gevoel voor organisaties! Dat geldt niet alleen voor het interim netwerk van House of Performance maar zeker ook voor Carien!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *