Zelf aan de slag met teamontwikkeling volgens Bruce Tuckman

22/12/2017

Norming, forming, storming en performing, dat zijn de vier stadia van teamontwikkeling volgens Bruce Tuckman. Een waardevolle theorie, maar hoe pas je hem toe?

Wil je zelf aan de slag met je team op basis van Tuckman’s model? Dat kan! Met onze Team Fit Check bepaal je zelf waar je staat en wat jij en je teamleden zelf kunnen doen om verder te groeien.

Psycholoog Bruce Tuckman (1936-2016) ontwikkelde eind jaren ‘70 zijn beroemde model voor teamontwikkeling. Het geeft inzicht in de stadia die een team doorloopt om te komen tot een goed presterend team. Professionele teamcoaches gebruiken Tuckman’s model nog altijd om bestaande teams te helpen verder te verbeteren.

Bruce Tuckman’s fasen in teamontwikkeling

  • Forming (orïentatiefase) is de fase waarin teamleden elkaar leren kennen en nog geen team vormen. Nodig zijn hier de elementen elkaar kennen, concrete doelen, bestaansrecht, rollen en verantwoordelijkheden duidelijk krijgen.
  • Storming (conflictfase) men kent elkaar en durft mening te uiten tijdens discussies en besluitvorming.
  • Norming (samenwerkingsfase) kritisch kijken naar gezamenlijke doelen en ieders bijdrage hierin.
  • Performing (autonome fase) team werkt zelfstandig en kan reflecteren.

Het norming, forming, storming en performing-model is makkelijker gezegd dan gedaan: zeker voor teams die zelf aan de slag willen en meetbaar willen verbeteren. Want hoe bepaal je nu in welke fase je zit als team? Wat als er een nieuw teamlid komt, moet je dan opnieuw beginnen?

De Team Fit Check en Tuckman’s norming, forming, storming en performing

De Team Fit Check is dé oplossing voor teams die zelf effectief aan de slag willen met hun ontwikkeling. Je zou het een doe-het-zelf-tool voor teamontwikkeling kunnen noemen.
We hebben daarvoor het theoretisch model van Bruce Tuckman,  en andere modellen over teamontwikkeling zoals Patrick Lencioni’s 5 frustrations of good teamwork, vertaald naar concrete elementen.

Met de eenvoudige Team Fit Check ontdek je waar je staat als team en krijg je middelen aangereikt om zelf de volgende stappen te maken in teamontwikkeling.

De check is uitgewerkt in concreet gedrag en vaardigheden van teamleden die men in een bepaalde volgorde kan ontwikkelen. Juist die volgordelijkheid is belangrijk en, je raadt het al, gebaseerd op de norming, forming, storming en performing-fases van Tuckman.

De volgorde is belangrijk

Een voorbeeld. Je denkt dat je team baat heeft bij een cursus feedback (fase storming). Het lukt je teamleden goed om de vaardigheden aan te leren, maar in de praktijk levert het niet op wat je hoopte. Waarom niet? Uit de Team Fit Check blijkt dat er te weinig onderling vertrouwen is (fase norming). Om elkaar aan te durven spreken, moeten jullie daar dus als eerste aan werken.

Hoe werkt de Team Fit Check?

De Team Fit Check begint met het maken van een goede analyse aan de hand van 33 vragen, die elk teamlid afzonderlijk beantwoordt. Het resultaat is een analyse van 14 elementen. Die staan op groen, op oranje of rood. Waar moet je dan beginnen? Daar hoef je niet over na te denken. De Team Fit Check geeft je direct jouw top 3-elementen waar voor jouw team de hefboom naar verbetering zit.

We geven je meteen ook een werkvorm om met je team aan de slag te gaan. Zo zet je direct zelf een eerste stap. Je kunt de Team Fit Check net zo vaak doen als je wilt. Zo maak je samen met je team continu stappen. De juiste verbeterstap, met de juiste werkvorm en tegen minimale kosten. Zonder dat je hoeft te investeren in het begrijpen en toepassen van de theorie of het inzetten van een teamcoach.

Meer weten? Ga direct naar TeamFitCheck.nl om je aan te melden. Even proberen? Vraag dan een demo aan: we laten je graag zien hoe het werkt.

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
linda

Over de auteur

Klanten beschrijven mij als onderzoekend, nuchter, empathisch, spiegelend, snel vertrouwd en motiverend. Ik handel vanuit nieuwsgierigheid en help de klant stappen te zetten richting effectief (leiderschaps)gedrag en energieke teamprestaties.

Naar Linda Visscher
Geef een reactie hier...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *