Zo doen wij dat hier!

23/02/2017

Afgelopen week organiseerde Sjoerd Hogenbirk samen met ING en De Nederlandse Bank een event met het thema: De ongeschreven regels van het spel, oftewel wat zijn de informele regels op de werkvloer. Ook het realiseren van gedrag met als doel het verankeren van formele regels is hierbij uitvoerig aan bod gekomen.

Inmiddels heb ik op verschillende werkvloeren mogen werken: waaronder die van advocatenkantoren, de rechtbank, en nu dus die van House of Performance. Maar wat zijn nou de informele regels die daar gelden? Tot vorige week ben ik daar nooit heel bewust mee bezig geweest, al bedenk ik mij, terwijl ik dit schrijf, dat over bepaalde informele regels wel degelijk geregeld gepraat wordt. Sterker nog, je handelt (kennelijk) onbewust naar een heel aantal informele regels.

Als voormalig advocaat ben ik goed bekend met formele regels. Regels geven structuur aan de samenleving en aan een organisatie. Deze regels zetten een kader waarbinnen bewogen mag worden. Zo neem je bijvoorbeeld niet mee wat niet van jou is. Deze formele regel is tussen mij en mijn zus overigens informeel anders, dat kan dus blijkbaar ook. Je rijdt ook niet door rood licht en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Als advocaat leg je voordat je begint een eed af. Als bankier ook. De inhoud van deze eed en gedragsregels zoals vastgelegd door banken en de Orde van Advocaten zijn formele regels. Een eed met als doel dat je handelt naar eer en geweten. De invulling daarvan is dan weer erg vaag je dient te handelen zoals van een ‘redelijk handelend en redelijk bekwaam bankier/advocaat verwacht mag worden’. Je hebt bankiers en advocaten die geregeld op de grens opereren, zich bevinden in het grijze gebied waarin je niets illegaals doet, maar is het in lijn met wat redelijk handelende collega’s zouden doen? Hoe zorg je ervoor dat een heel kantoor of een hele beroepsgroep zich conformeert naar de formele regels, zoals die bedoeld zijn? En hoe vul je de subjectieve term van redelijkheid in?

Veel Nederlanders hebben een weinig positief beeld van de gemiddelde advocaat of bankier. En of dat nu terecht is of niet – als voormalig advocaat en vriendin van een advocaat ben ik van mening dat het grotendeels onterecht is. Het zou toch mooi zijn als wij vanuit de interne omgeving, door invulling van de formele regels, extern transparant kunnen maken hoe de afgelegde eed in de praktijk ingevuld wordt.

Vastgelegde regels zijn vaak een uiting van bepaalde heersende waarden en normen: wat vinden wij normaal? Tegelijkertijd worden regels nog te vaak vastgelegd met gebruik van multi-interpretabele woorden en open normen. Alles hangt dan af van de interpretatie en de invulling daarvan, die per definitie subjectief is.

Maar ondanks subjectieve interpretatie, de formele regels staan wel zwart op wit. Informele regels zijn zo mogelijk (nog) minder grijpbaar. Deze gaan vaak over gedragingen en verschillen per groep, (sub)cultuur en omgeving. Haal je koffie voor je kamergenoot? Zit je aan de lunchtafel met de partners en secretaresses door elkaar heen? Hoort de vrijdagmiddagborrel erbij? Staan de deuren in principe open? Informele regels worden snel als normaal ervaren: “zo doen wij dat hier”. Maar als nieuweling is het altijd even aftasten wat de informele regels nou zijn. Je kunt ze immers nergens vinden: ze zijn ongeschreven, maar wel gemeenschappelijk.

Dat “zo doen wij dat hier”, of het nou formeel of informeel is, is dus niet altijd even duidelijk. Tijdens de tekentafel van House of Performance is hier uitvoerig over gesproken. Stof tot nadenken, dat is duidelijk. Ik ga de informele regels van mijn gezamenlijk huishouden met mijn (op formele regels gerichte) vriend Bas ook maar eens onder de loep nemen.

Wil je ook de volgende artikelen over Ethiek van Presteren lezen? Volg ons dan op LinkedIn via een click op de volgende button:

li-button-a

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
Charlotte

Over de auteur

Klanten bijstaan met oog voor de mens én voor de organisatie en samen met de klant duurzame resultaten behalen. Dat is waar ik mij mee bezig wil houden.

Naar Charlotte Houben
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *