Zo draagt falen bij aan betere prestaties

30/01/2020

Daar hing ik dan, 10 meter boven de grond met klamme handjes van de spanning. Als ik eraan terugdenk breekt het zweet mij weer uit. Doodsbang was ik om te vallen. Natuurlijk zat ik gewoon vast aan een touw. Mijn ‘zeker-maatje’ Thomas zou ervoor zorgen dat ik nog geen meter zou zakken. Maar ja, wist mijn onderbuik veel. Die dacht dat dit een zaak van leven of dood was, zoals angst je dat wel vaker wijs weet te maken.

De angst om te falen domineert

Thomas zag dat de spanning mijn prestaties in de weg stonden en riep: ‘Val maar even expres!’. Mijn hoofd begreep wat hij zei. Mijn onderbuik schreewde: ‘Ben je gek, niet loslaten!!!’. Op het moment van vallen voelde ik een intense paniek door mijn hele lichaam gaan. Maar het duurde slechts een fractie van een seconde. Want toen ik voelde dat het touw op spanning raakte en ik weer tot stilstand kwam, slaakte mijn lichaam een zucht van verlichting. Er verscheen een glimlach op mijn gezicht. Thomas gaf me, op de enige manier mogelijk, het vertrouwen. Door me te laten ervaren: ‘Het maakt niet uit als je valt, ik heb je’. Met vertrouwen in plaats van angst haalde ik de top van de route. Bij alle  routes die ik hierna ondernam ging ik als een speer! Ik klom routes met een hogere moeilijkheidsgraad dan ik normaal gesproken zou doen en met groot gemak . En, niet te vergeten, met veel meer plezier. De angst om te falen domineerde niet langer. Ik kwam in mijn flow en mijn prestaties gingen omhoog.

Mensen laten excelleren

De missie van House of Performance is ‘Mensen laten excelleren’. Dit doen we niet vanuit een soort filantropische overtuiging, maar vanuit het geloof dat als mensen excelleren, de prestaties en het rendement omhoog gaan.

Na mijn ervaring op de klimmuur, realiseerde ik me dat ik hetzelfde ook had ervaren bij mijn toenmalige opdracht. Ik probeerde daar zo hard om de perfecte consultant te zijn. Om kostte wat het kost geen fouten te maken. Die angst om fouten te maken bracht bij mij zo veel spanning met zich mee dat het mijn doel ‘de perfecte consultant zijn’ in de weg stond. Ik was verre van een staat van excelleren. Ik besprak mijn inzicht met mijn projectleider en zij stimuleerde me om mijn learning van de klimmuur toe te passen in mijn werk. De weken hierop volgend streefde ik ernaar om vooral te falen in wat ik deed. Natuurlijk faalde ik helemaal niet. Slechts een klein foutje hier en daar, maar die vielen in het niet bij mijn prestaties die omhoog gingen en het plezier dat ik ervaarde.

Kortom, wil je mensen laten excelleren? Laat je medewerker dan zo snel mogelijk nadat ze gevallen zijn weten dat het oké is. En stimuleer ze om het nog eens te proberen. Geef ze het vertrouwen: ‘het maakt niet uit dat je fouten maakt, ik heb je!’

Meer weten over hoe we bij House of Performance omgaan met onze gemaakte fouten lees het blog Hij deelde zijn fuck-ups zonder schroom .

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
House of Performance Logo

Over de auteur

Wij zorgen dat mensen, teams en organisaties kunnen excelleren. Binnen Nederland en ook daarbuiten doen wij dat door ze te adviseren en ondersteunen waar dat kan en te confronteren waar het moet.

Hamburgerstraat 30
3512 NS Utrecht

[email protected]
+31 30 239 33 60

Naar House Of Performance
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *