Leiderschap in organisatie-transformatie

Leidinggeven aan een organisatietransformatie?

Neem contact op!

Waarom leidinggeven aan organisatietransformatie?

"Change is about shifting strategy - and culture is what drives strategy"

Succesvolle organisaties veranderen continu. “Verandering is de enige constante, dat moet je omarmen.” Deze boodschap hoor je veel binnen organisaties. Maar een groot aantal mensen ervaart spanning, angst en weerstand bij verandering. Zelfs als ze rationeel weten dat verandering de juiste weg is. Leiders hebben daarom een essentiële rol in het verloop van transformaties. Wij geloven dat daarin de kwaliteit van de gesprekken die gevoerd worden bepalend zijn. Dit daagt uit de balans te vinden tussen richting geven en in verbinding met de ander samenwerking tot stand te brengen.

De kern van leiderschap in organisatietransformatie

Leiderschapsontwikkeling vraagt maatwerk in de context. Iedere fase van de transformatie vraagt iets anders in het voorgaan als leider – en daarmee in welke hordes je te nemen hebt bij jezelf, in interactie met de ander én in het doorbreken van organisatiebrede patronen. Wij zien wel dat er in alle gevallen twee cruciale uitgangspunten zijn:

 1. Strategic aligment
  • De organisatie strategie en purpose staan centraal in leiderschapsontwikkeling.
 2. Kort-cyclisch leren in de dagelijkse praktijk
  • We verbinden leren aan de dagelijkse prestatie op de werkvloer. Daar wordt het resultaat zichtbaar.

Focus op leiderschap in organisatietransformatie zorgt voor:

Duurzaam resultaat

Wij helpen leiders om zelf het benodigde resultaat te verwoorden en wat er nodig is om dat te bereiken. Deze aanpak stelt een leider in staat om (persoonlijk) leiderschap te nemen over de transformatie en de gewenste resultaten. House of Performance ondersteunt met inbreng van expertise op hoe het gedrag te ontwikkelen en door het continu spiegelen van bedoelde en onbedoelde effecten van het huidige gedrag. We begeleiden tot het gewenste gedrag is verankerd. Zo verbeteren vanuit leiderschapsontwikkeling de resultaten.

Eigenaarschap

“In ons team gaat het goed, maar bij die afdeling, daar is nog heel veel te doen”. Herken je dit gesprek?
We werken samen met directies, teams en professionals. Door de verschillende niveaus van leiderschap in jouw organisatie met elkaar te verbinden realiseren we eigenaarschap in de volle breedte van de organisatie. We faciliteren waarderend kijken, verhogen de kwaliteit van de dialoog en ontwikkelen vaardigheden bij leiders en hun teams. Zo realiseren wij eigenaarschap op gezamenlijke doelen.

Geloof en trots

Door het vergroten van het geloof in het leiderschap en betrokkenheid bij de purpose van de organisatie van iedere medewerker brengen we een beweging op gang
vanuit energie en intrinsieke motivatie. Hierdoor verbetert de samenwerking, het eigenaarschap én daarmee de prestaties over afdelingen heen.

Onze aanpak

Vanuit zes vertrekpunten ondersteunen wij leiderschap in jouw organisatie:

 1. Leiderschap in verbinding
  • Wij brengen de verschillende hierarchische niveaus van leiderschap met elkaar in verbinding.
 2. Kwalitieve conversaties
  • We vergroten de kwaliteit van conversaties en relaties in organisaties.
 3. Meetbare doelen en resultaten
  • De benodigde gedragsverandering maken we concreet, feitelijk en meetbaar. Dat doen we no-nonsense, met humor en activerend.
 4. Blokkades vinden en doorbreken
  • Samen duiken we onder de oppervlakte om waarderend te onderzoeken wat nodig is om de blokkades te doorbreken.
 5. Ondersteunen waar het kan. Confronteren waar het moet.
  • We laten niet los als het spannend wordt. Vernieuwing aangaan vraagt loslaten van het oude vertrouwde.
 6. Kort-cyclisch experimenteren
  • Met kort-cyclische gedragsexperimenten brengen we nieuw gedrag tot stand.

Leiderschapsontwikkeling Cases

Bij deze organisaties hebben wij leiderschap succesvol ontwikkeld

Case Unicef

Case: UNICEF Nederland – Leiderschapsontwikkeling in organisatietransformatie

UNICEF biedt wereldwijd hulp aan kinderen. UNICEF komt op voor de rechten van deze kinderen.  Als ‘s werelds grootste kinderrechten organis...

Lees verder

Case

Case: Enexis – Begeleiden jaarplanproces directie en RvB

Na een lange periode van stabiliteit, staat Enexis onder druk om haar productiviteit te vergroten en kosten te verlagen om de energietransitie vers...

Lees verder

Transformeren vanuit leiderschap

House of Performance transformeert organisaties. Dat doen we altijd door de organisatie vanuit 4 pijlers te beïnvloeden: Proces, Besturing, Gedrag en Leiderschap. Voor leiderschap doen we dat op drie manieren:

Analyse & advies (huidig/gewenst) leiderschap

Leiderschapsontwikkeling

Individuele en teamcoaching

Starten met leiderschap optimaliseren?

Benieuwd hoe leiderschapsonwikkeling bijdraagt aan de transformatie van jouw organisatie? Neem voor meer informatie contact op met Marijke ten Have.

Transformeren naar een toekomstbestendige organisatie?

House of Performance begeleidt impactvolle organisatietransformaties met een focus op wendbaarheid, digitalisering en duurzaamheid. Ben je op zoek naar een partner in transformatie voor jouw organisatie? Neem dan nu contact op!

Wij zijn Impactmakers. En wij creëren de beweging die ertoe doet.​ Met ervaring, kennis en kunde.​​ Gedreven tot de beoogde verbetering er is én standhoudt.​

Wij staan naast je, en gaan met je aan de slag.​ Zo nodig met de voeten in de modder.​ Want wij geloven in de kracht van samen. Vanuit gelijkheid het echte gesprek voeren. Open en eerlijk. ​Over je organisatie, je resultaten en je toekomst.

​Wij ondersteunen waar het kan, en confronteren waar het moet. ​Altijd met het oog op de gewenste verbetering.​ Zo maken we samen impact.​