Agile werken

Agile werken verbetert de prestaties. Klinkt goed toch? Maar wat is dat dan? Het is een manier van werken die organisaties, teams en individuele medewerkers helpt om snel te kunnen schakelen en van richting te kunnen veranderen. Als je in staat bent om dat te doen dan vergroot je de kans op sneller betere resultaten.

Agile werkwijze zorgt voor optimale prestaties van jouw organisatie doordat je:

  • Snel op in- en externe veranderingen inspeelt en zo de wendbaarheid vergroot. Hierdoor is er minder verspilling.
  • Continu optimale klantwaarde levert door kortycyclische samenwerking.
  • In een duurzaam tempo werkt. Werkende oplossingen lever je op in een stabiel tempo, zodat jouw team niet opbrandt.
  • Continu bijstuurt en zo een eindresultaat oplevert dat volledig bij de wensen van jouw klant aansluit.

Om succesvol een agile organisatie te worden moet je niet alleen op een agile manier gaan werken maar ook echt agile willen ‘zijn’. Het betekent dat je de huidige wijze waarop je organisatie georganiseerd is en gemanaged wordt volledig moet durven loslaten. Daar is lef voor nodig. House of Performance gelooft dat de agile manier van werken bestaat op basis van 7 uitgangspunten:

  1. Sturen op resultaat
  2. Agile leiderschap
  3. Een teamsamenwerkingcultuur
  4. Klantwaarde staat centraal
  5. Focus op continu verbeteren
  6. De keten werkt samen
  7. De agile waarden zijn leidend

De Agile-waarden , zoals wij ze bij House of Performance hanteren zijn: FOCUS, MOED, RESPECT, TRANSPARANTIE en COMMITMENT. Deze begrippen worden waardevol als elk team deze gaat laden met heel concreet gedrag. Zo wordt deze wendbare manier van werken het begin van de perfecte Service Profit Chain – tevreden medewerkers doen hun werk beter en maken klanten blij en blije klanten zorgen voor extra omzet.

FOCUS, MOED, RESPECT, TRANSPARANTIE en COMMITMENT

Wil je meer leren over deze elementen van Agile werken en welke tools je bij het implementeren van deze werkwijze kunt gebruiken? Lees dan ook de whitepaper: “7 dingen die je nodig hebt om effectief Agile te werken”

De agile werkwijze kan ook nadelen hebben. Die kunnen ontstaan wanneer je als organisatie niet bereid bent om behalve de bijbehorende methodes te implementeren ook aan een cultuurverandering te werken. Zo kan er bijvoorbeeld zeer defensief gereageerd worden op feedback wanneer het binnen een organisatie niet gebruikelijk is die te geven of te ontvangen. Medewerkers kunnen hierdoor ‘op slot gaan’ in plaats van open. Open om te leren, te verbeteren en weer te experimenteren. Experimenteren kan alleen als fouten maken mag. Innoveren kan alleen als experimenteren aangemoedigd wordt.

Welke vormen van de agile werkwijze het best bij jouw organisatie passen hangt af van onder andere de bestaande cultuur, de ambities en de bereidheid om dingen anders te gaan doen. Lees hierover ook de whitepaper Lean vs Agile.

Jouw
transformatie­partner in...

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is dit wat voor jou:

Wil jij ook samen impact maken?

Plan een belafspraak in met onze consultants om vrijblijvend te sparren.

LinkedIn
Share
WhatsApp