Agile werken

Advies en begeleiding nodig om Agile werken te implementeren en zo prestaties te verbeteren?

Neem contact op

Agile werken verbetert de prestaties. Klinkt goed toch? Maar wat is dat dan? Het is een manier van werken die organisaties, teams en individuele medewerkers helpt om snel te kunnen schakelen en van richting te kunnen veranderen. Als je in staat bent om dat te doen dan vergroot je de kans op sneller betere resultaten.

De kern van Agile werken

Er is geen ‘one size fits all-oplossing’ als het om de agile manier van werken gaat. Maar in alle gevallen gaat het over twee zaken:

 1. Strategic alignment
  • Waarborgen dat alles en iedereen in de organisatie bijdraagt aan de strategie en continu doet wat de hoogste prioriteit heeft.
 2. Optimale klantwaarde
  • Weten wat waarde voor de klant creëert, die waarde snel leveren en continu toetsen.

Agile werkwijze zorgt voor optimale prestaties van jouw organisatie doordat je:

 • Snel op in- en externe veranderingen inspeelt en zo de wendbaarheid vergroot. Hierdoor is er minder verspilling.
 • Continu optimale klantwaarde levert door kortycyclische samenwerking.
 • In een duurzaam tempo werkt. Werkende oplossingen lever je op in een stabiel tempo, zodat jouw team niet opbrandt.
 • Continu bijstuurt en zo een eindresultaat oplevert dat volledig bij de wensen van jouw klant aansluit.

In 2015 was ING de eerste Nederlandse bank die zich realiseerde dat werken volgens traditionele structuren en hiërarchieën onvoldoende aansloot bij de noodzaak om jezelf als organisatie continu aan te passen aan de veranderende klantvraag. De snelheid waarop die klantvraag verandert is explosief gegroeid en wordt o.a. beïnvloed door technologische ontwikkelingen. ING heeft agile daarom als nieuwe werkwijze omarmt. Het maakt ze innovatiever en beter in staat om continu te voldoen aan de klantverwachting. Bekijk hierover ook de animatie Agile way of working van ING.

7 cruciale voorwaarden om agile te werken

Om succesvol een agile organisatie te worden moet je niet alleen op een agile manier gaan werken maar ook echt agile willen ‘zijn’. Het betekent dat je de huidige wijze waarop je organisatie georganiseerd is en gemanaged wordt volledig moet durven loslaten. Daar is lef voor nodig. House of Performance gelooft dat de agile manier van werken bestaat op basis van 7 uitgangspunten:

 1. Sturen op resultaat
 2. Agile leiderschap
 3. Een teamsamenwerkingcultuur
 4. Klantwaarde staat centraal
 5. Focus op continu verbeteren
 6. De keten werkt samen
 7. De agile waarden zijn leidend

De Agile-waarden

De Agile-waarden , zoals wij ze bij House of Performance hanteren zijn: FOCUS, MOED, RESPECT, TRANSPARANTIE en COMMITMENT. Deze begrippen worden waardevol als elk team deze gaat laden met heel concreet gedrag. Zo wordt deze wendbare manier van werken het begin van de perfecte Service Profit Chain – tevreden medewerkers doen hun werk beter en maken klanten blij en blije klanten zorgen voor extra omzet.

FOCUS, MOED, RESPECT, TRANSPARANTIE en COMMITMENT

Wil je meer leren over deze elementen van Agile werken en welke tools je bij het implementeren van deze werkwijze kunt gebruiken? Lees dan ook de whitepaper: “7 dingen die je nodig hebt om effectief Agile te werken”

De nadelen van Agile werken

De agile werkwijze kan ook nadelen hebben. Die kunnen ontstaan wanneer je als organisatie niet bereid bent om behalve de bijbehorende methodes te implementeren ook aan een cultuurverandering te werken. Zo kan er bijvoorbeeld zeer defensief gereageerd worden op feedback wanneer het binnen een organisatie niet gebruikelijk is die te geven of te ontvangen. Medewerkers kunnen hierdoor ‘op slot gaan’ in plaats van open. Open om te leren, te verbeteren en weer te experimenteren. Experimenteren kan alleen als fouten maken mag. Innoveren kan alleen als experimenteren aangemoedigd wordt. Wil je meer weten over hoe jij een goede Agile leider wordt? Over het verschil tussen meer tradioneel leiderschap en Agile leiderschap?  Houd onze eventplanning in de gaten voor nieuwe events met dit thema of bel voor een afspraak.

Waarom Agile werken niet altijd de oplossing is

Welke vormen van de agile werkwijze het best bij jouw organisatie passen hangt af van onder andere de bestaande cultuur, de ambities en de bereidheid om dingen anders te gaan doen. Lees hierover ook de whitepaper Lean vs Agile.

Wendbaarheid & HR

Een Agile werkwijze  is van invloed op alle lagen van en rollen in de organisatie. HR kan bijvoorbeeld van grote invloed zijn op hoe wendbaar jouw organisatie werkelijk kan zijn. Een agile HR beleid gaat uit van een strategisch workforce plan dat continu wordt aangepast aan de veranderende klantvraag. Een wendbare organisatie vraagt om medewerkers die opbloeien in een omgeving van continue verandering, daar energie van krijgen omdat ze begrijpen en zien dat hier op inspelen werkelijk resultaat oplevert. En als je wilt dat medewerkers om kunnen gaan met continue verandering moet je dat ook faciliteren door ze de mogelijkheden te bieden om zich te blijven ontwikkelen, te leren en zo het beste uit zichzelf en de organisatie te halen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld de Team Fit Check.

Agile cases

Cases waarbij we agile werken succesvol hebben geïmplementeerd:

Case Unicef

Case: UNICEF Nederland – Leiderschapsontwikkeling in organisatietransformatie

UNICEF biedt wereldwijd hulp aan kinderen. UNICEF komt op voor de rechten van deze kinderen.  Als ‘s werelds grootste kinderrechten organis...

Lees verder

Case Wendbaarheid en klantgerichtheid vergroten

Case: ProRail – Agile transformatie

...

Lees verder

Case

Case: Jaarbeurs – Slimmer samenwerken, sneller klantwaarde leveren

De Afdelingen Merken & Content en Marketing werken in elf brandteams samen om eigen, winstgevende beurzen te organiseren. De ambitie van de Jaa...

Lees verder

Case Case: ProRail - Professionaliseren Agile Werken

Case: ProRail – Professionaliseren Agile Werken

...

Lees verder