100% impact door 100% duurzame projecten

20/05/2019

In 2025 zijn al onze projecten 100% duurzaam voor mens en maatschappij.

Deze nieuwe BHAG (Big Hairy Audacious Goal) presenteerde partner en consultant Heiko van Eldijk  tijdens de jaarlijkse Visiedag in december. Zo’n BHAG is een nieuwe stip op de horizon die mensen inspireert en in beweging krijgt. Die mag – of moet – best een beetje ongemakkelijk zijn. En dat is het ook wel.

“Gaaf!” was het eerste dat in me opkwam bij het horen van deze nieuwe doelstelling. Gaaf, dat we ons als House of Performance willen committeren aan duurzaamheid. Dat we onze kennis en kunde willen gebruiken om de wereld een beetje beter te maken. Maar is dat ook echt zo? Al snel kwamen de eerste vragen van collega’s: “Wat betekent dat dan, duurzame projecten?”.
“Dat bepalen we gezamenlijk” antwoordde Heiko.
“Het komende jaar gebruiken we om samen lading te geven aan de BHAG”.

Hoe doe je dat, lading geven aan een BHAG?

Bij House of Performance werken wij met een zogenaamde Obeya. In deze ‘grote kamer’ hangt alle informatie die wij nodig hebben voor onze operationele sturing op grote borden aan de muur. Denk bijvoorbeeld aan informatie op het gebied van:

  • netwerk en sales;
  • projecten;
  • kennis.

En sinds kort hangt daar ook het bord duurzaamheid.

Na de Visiedag in december liet onze nieuwe BHAG me niet los. Ik wilde meedenken en -helpen richting bepalen! Bij House of Performance geven we samen invulling aan onze doelen en werken we weinig hiërarchisch. Natuurlijk wel op een georganiseerde manier. Samen met drie collega’s ben ik nu dus eigenaar van het ‘duurzaamheidsbord’ in onze Obeya.

Ons doel voor 2019? Zorgen dat duurzaamheid binnen House of Performance een bekend, gedragen, en toegepast begrip wordt​.

Hoe gaan we dat nu verder uitwerken?

Die doelstelling voor 2019 is meteen een mooie uitdaging. Als organisatieadviesbureau kennen wij als geen ander het belang van draagvlak en het meekrijgen van de interne organisatie bij zo’n ambitieuze koerswijziging. Maar ook bij ons geldt: bij de loodgieter thuis lekt de kraan. De zorgvuldigheid waarmee we in klantopdrachten het veranderproces begeleiden, lijken we bij onszelf onbewust met een korreltje zout te nemen. Soms willen we te snel en hebben we te weinig oog voor de verandering. Maar willen we dit écht goed doen, en een duurzame verandering doormaken, dan moeten we aan de slag met dat draagvlak.

En dat draagvlak begint bij meer bewustzijn. Gedurende dit jaar nemen wij de hele organisatie stap voor stap mee in het begrip duurzaamheid. Gezamenlijk willen wij een visie vormen die ons meer inzicht geeft in wat wij onder duurzaamheid verstaan, en welke mogelijkheden we met elkaar zien om andere keuzes te maken en om onderdelen van onze organisatie anders in te richten.

Om dit te bereiken zijn nu al de volgende stappen gezet:

  1. Samen met onze collega’s brainstormen we in de Obeya  op onze fameuze vrijdagen. De vrijdag is voor House of Performance de dag dat iedereen op kantoor is; ook de adviseurs die doordeweeks bij klanten op de vloer werken. Een mooi moment dus om te toetsen hoe erg het onderwerp duurzaamheid leeft onder al onze collega’s. En wat betekent dit begrip voor iedereen?
  2. Om de energie hoog te houden, voeren we waar mogelijk ook al daadwerkelijke acties uit. Zo hebben we meegedaan aan de ‘week zonder vlees’, zoeken we uit hoe we de CO2-uitstoot van door ons gemaakte vliegreizen kunnen compenseren, kiezen we voor een aanpassing van ons lunchaanbod en worden onze teamactiviteiten en uitjes nog eens onder de loep genomen.
  3. Tot slot organiseren we masterclasses waarin we onze kennis verdiepen over het onderwerp duurzaamheid. We duiken bijvoorbeeld in de United Nations Sustainable Development Goals, we geven invulling aan de 3P’s van maatschappelijk verantwoord ondernemen (Profit, People, Planet) en we onderzoeken welke mogelijkheden wij voor onze eigen organisatie zien.

Een leerzaam, ongoing proces

We staan zoals je leest pas aan het begin van dit ambitieuze traject, maar we hebben nu al zoveel geleerd. Door zelf onderzoek te doen, door extern mensen te spreken en door in een informele setting met collega’s van gedachten te wisselen.

De belangrijkste les tot nu toe: het toewerken naar een nieuwe BHAG is een echte verandering. Willen we hiervan een succes maken, dan vraagt dit van ons om het ook als zodanig te benaderen. Bovendien is er niet één oplossing om als organisatie duurzamer te worden. Het is complexer dan goed of fout; het gaat om balans. De balans tussen mens, milieu en economie. En dat proces is altijd in beweging. Want heb je eenmaal een balans gevonden die werkt, en je ziet weer nieuwe mogelijkheden, zul je toch moeten herijken. Tot de volgende kans zich aandient.

Dat past in elk geval helemaal bij House of Performance.
Want het kan altijd beter. Dat weten we.

Benieuwd naar onze volgende inzichten en stappen op het gebied van duurzaamheid? Houd dan onze blogs en social media in de gaten. En mocht je nu denken: ik wil ook graag bijdragen aan die BHAG en ben toe aan een volgende stap in mijn loopbaan. Check dan nu www.werkenbijhofp.nl voor meer informatie over ons en de openstaande vacatures.

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
House of Performance Logo

Over de auteur

Wij zorgen dat mensen, teams en organisaties kunnen excelleren. Binnen Nederland en ook daarbuiten doen wij dat door ze te adviseren en ondersteunen waar dat kan en te confronteren waar het moet.

Hamburgerstraat 30
3512 NS Utrecht

[email protected]
+31 30 239 33 60

Naar House Of Performance
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.