10/02/2020
inspiratie

In gesprek met BNR Nieuwsradio over Moreel Leiderschap

Afgelopen vrijdag ben ik naar aanleiding van de jaarlijkse Compliance Barometer, ons jaarlijkse onderzoek onder compliance- en ethiekprofessionals, door Meindert Schut geïnterviewd over Moreel Leiderschap. In het programma Ochtendspits van BNR Nieuwsradio werd ik bevraagd over de de huidige staat van Moreel Leiderschap binnen Nederlandse bedrijven. Het interview kun je hieronder terugluisteren.

BNR: “Als bedrijfsresultaten onder druk komen te staan, dan heeft moreel juist handelen voor leidinggevenden minder prioriteit. Dat blijkt uit een onderzoek van House of Performance, dat compliance officers vroeg hoe het is gesteld met moreel leiderschap binnen Nederlandse bedrijven.

BNR: “Laten we eerst even beginnen met dat begrip moreel leiderschap: wat valt daar allemaal onder?

Sjoerd: “Dat draait om drie zaken. Toon ik normatief voorbeeldgedrag – voldoe ik dus aan de wetgeving? Handel ik conform mijn eigen waarden en overtuigingen en zijn die passend? En als laatste: neem ik mijn morele verantwoordelijkheid door de belangen van de mensen om mij heen, klanten en andere stakeholders te dienen?

BNR: “En als het erop lijkt dat de maand- of kwartaaltargets niet worden gehaald, dan worden die principes dus wat makkelijk aan de kant geschoven?

Sjoerd: “We zien dat moreel leiderschap een steeds belangrijker issue wordt, maar zodra de winst in geding komt wordt het beeld een stuk diffuser. Sommige zaken worden dan nu eenmaal ondergeschikt aan het halen van targets. Heel gek is dat ook weer niet, je bent immers primair opgeleid om goede resultaten te boeken. Maar het valt de door ons ondervraagde compliance officers dus wel op.

BNR: “Hoe zouden leidinggevenden ervoor kunnen zorgen dat ze ook in dit soort situaties wél moreel leiderschap blijven vertonen?

Sjoerd: “Door zich altijd te realiseren dat zij een voorbeeldfunctie hebben. Dat kan niet voldoende worden benadrukt. Welk construct of perspectief je ook pakt rondom moreel leiderschap, de basis is dat mensen kijken naar hun leidinggevenden omdat dit waardering, steun en beloning oplevert.

BNR: “Zijn de mensen die in uw onderzoek over het algemeen tevreden over het moreel leiderschap van hun bazen, of kan het allemaal wel wat beter in ons land?

Sjoerd: “Ze zijn tevreden, maar de vraag is welke ambitie je moet hebben. Als jij op de stelling ‘dit is voor mij belangrijk’ antwoordt met ‘mee eens’, dan moet je je afvragen of dat voldoende is. Mee eens is een 7, maar  moeten we niet toe naar een 8 of 9? Wat mij betreft zou dat echt moeten opschuiven naar helemaal mee eens.

 

Lianne Swenne
Lianne Swenne
[email protected]

Over de auteur

Interesseren, observeren en potentie activeren zijn voor mij de sleutel tot het oplossen van gezamenlijke uitdagingen. Laten we dit proces samen aangaan!

Lianne Swenne
[email protected]
Meer van Lianne Swenne

Jouw
transformatie­partner in...

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is dit wat voor jou:

Wil jij ook samen impact maken?

Plan een belafspraak in met onze consultants om vrijblijvend te sparren.

LinkedIn
Share
WhatsApp