In gesprek met BNR Nieuwsradio over Moreel Leiderschap

03/12/2019

Afgelopen vrijdag ben ik naar aanleiding van de jaarlijkse Compliance Barometer, ons jaarlijkse onderzoek onder compliance- en ethiekprofessionals, door Meindert Schut geïnterviewd over Moreel Leiderschap. In het programma Ochtendspits van BNR Nieuwsradio werd ik bevraagd over de de huidige staat van Moreel Leiderschap binnen Nederlandse bedrijven. Het interview kun je hieronder terugluisteren.

BNR: “Als bedrijfsresultaten onder druk komen te staan, dan heeft moreel juist handelen voor leidinggevenden minder prioriteit. Dat blijkt uit een onderzoek van House of Performance, dat compliance officers vroeg hoe het is gesteld met moreel leiderschap binnen Nederlandse bedrijven.

BNR: “Laten we eerst even beginnen met dat begrip moreel leiderschap: wat valt daar allemaal onder?

Sjoerd: “Dat draait om drie zaken. Toon ik normatief voorbeeldgedrag – voldoe ik dus aan de wetgeving? Handel ik conform mijn eigen waarden en overtuigingen en zijn die passend? En als laatste: neem ik mijn morele verantwoordelijkheid door de belangen van de mensen om mij heen, klanten en andere stakeholders te dienen?

BNR: “En als het erop lijkt dat de maand- of kwartaaltargets niet worden gehaald, dan worden die principes dus wat makkelijk aan de kant geschoven?

Sjoerd: “We zien dat moreel leiderschap een steeds belangrijker issue wordt, maar zodra de winst in geding komt wordt het beeld een stuk diffuser. Sommige zaken worden dan nu eenmaal ondergeschikt aan het halen van targets. Heel gek is dat ook weer niet, je bent immers primair opgeleid om goede resultaten te boeken. Maar het valt de door ons ondervraagde compliance officers dus wel op.

BNR: “Hoe zouden leidinggevenden ervoor kunnen zorgen dat ze ook in dit soort situaties wél moreel leiderschap blijven vertonen?

Sjoerd: “Door zich altijd te realiseren dat zij een voorbeeldfunctie hebben. Dat kan niet voldoende worden benadrukt. Welk construct of perspectief je ook pakt rondom moreel leiderschap, de basis is dat mensen kijken naar hun leidinggevenden omdat dit waardering, steun en beloning oplevert.

BNR: “Zijn de mensen die in uw onderzoek over het algemeen tevreden over het moreel leiderschap van hun bazen, of kan het allemaal wel wat beter in ons land?

Sjoerd: “Ze zijn tevreden, maar de vraag is welke ambitie je moet hebben. Als jij op de stelling ‘dit is voor mij belangrijk’ antwoordt met ‘mee eens’, dan moet je je afvragen of dat voldoende is. Mee eens is een 7, maar  moeten we niet toe naar een 8 of 9? Wat mij betreft zou dat echt moeten opschuiven naar helemaal mee eens.

Ben jij een compliance- of ethiekprofessional en heb je een mening over Moreel Leiderschap? Vul dan hier de Compliance Barometer in!

Wil jij met mij in gesprek over het vergroten van Moreel Leiderschap binnen jouw organisatie? Neem dan contact met me op.

 

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
Sjoerd-1640x1800

Over de auteur

Anderen typeren mij als iemand waar je op kan bouwen, intelligent en flexibel waarbij ik snel kan wisselen tussen inhoud, niveau en perspectief. Ik ben ambitieus en beschik over veel energie.

Naar Sjoerd Hogenbirk
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *