27/05/2021
inspiratie

Ik geloof dat mensen het verschil maken in organisaties

In een serie interviews zetten wij de collega’s uit ons interim management netwerk in de spotlight. Wie zijn ze? Wat vinden ze tof aan het interim management vak? En waar krijgen ze energie van? Voor dit interview gingen we in gesprek met Bart van Ierschot.

Wat vind jij het leukste aan je vak?

Het leukste aan mijn vak, is denk ik wel de diversiteit. Ik stap steeds weer met verschillende petten op in verschillende soorten transformatievraagstukken. Wat ik daarin de mooiste uitdaging vind, is een combinatie van strategie en implementatie. Niet alleen samen met senior management de strategie aanpakken, maar ook een goed plan maken hoe de organisatie op alle fronten daarin te veranderen en mee te krijgen. Het doet me geen groter plezier om het vervolgens ook daadwerkelijk te implementeren en het resultaat van de transformatie te zien. Complexe problemen en strategische vraagstukken behapbaar maken, de juiste rollen boven tafel krijgen, zorgen dat de juiste mensen ‘in place’ komen, performance management opzetten en de organisatie er zodanig bij betrekken dat ze ook zelf op alle lagen meteen aan het stuur zitten. Ik geloof enorm in co-creatie. Want dan ontstaat er echte gedragen transitie, veel sneller resultaat, lerend vermogen in de organisatie en kan de organisatie zonder mij de toekomst in.

Voor welk type opdracht loop jij warm?

Een strategische en complexe ‘turnaround’ is wel waar ik voor ga. Dat kan van alles zijn: het ontwikkelen en implementeren van nieuwe businessmodellen, groeiversnelling realiseren, een kostenbesparing bewerkstelligen of een nieuwe go-to-market aanpak opzetten. Het liefst nog dit alles bij elkaar in een groots restructuring programma waarin mensen, processen, strategie, performance management en leiderschap samenkomen. Projecten die de hele organisatie aangaan, sluiten het beste aan bij mijn jarenlange ervaring als executive manager, bestuurder en international transformation director. Wat vooral voor grotere organisaties een pré is, is dat ik echt hun taal spreek en als geen ander begrijp dat er een continue balans moet blijven tussen het spanningsveld van het transformatietraject en de business die moet blijven doorlopen.

Wat is je grootste succes tot nu toe?

Ik heb veel mooie projecten gedaan. Wat me vaak bijblijft is als ik een wezenlijke bijdrage kan leveren aan het succes van de organisatie. Waar ik veel energie uithaal is als ik met mijn aanpak de mensen binnen de organisatie zelf aan het stuur krijg voor dit succes. Zo herinner ik mij een project in India bij een grote international. Ik heb daar samen met de directeur, zijn team en mijn team een volledig nieuwe go-to-market aanpak opgezet, om van een minder volwassen organisatie naar een gedegen professionele marketing, sales en distributie organisatie te transformeren. Van de directeur in India kreeg ik toen als dank een beeldje van Ganesh. Ganesh staat voor de beschermheer die je helpt om uit de problemen te komen. Ik vond het een heel persoonlijk maar zeker ook een groot compliment. We hebben toen echt bijgedragen om het potentieel dat in de Indiase markt zat met de nieuwe go-to-market aanpak en organisatie daadwerkelijk te kunnen ontsluiten.

Wat is voor jou de belangrijkste drijfveer in je werk?

Er is al veel aan bod gekomen en als ik het zou samenvatten is het: echt impact maken, co-creatie en tastbaar resultaat.

Hoe matcht dat met het interimnetwerk van House of Performance?

Ik voel me thuis bij de kernwaarden van House of Performance: reciprociteit, intensiteit en authenticiteit. Reciprociteit gaat voor mij over samen tot resultaat komen, en ik ben een echte co-creator. Intensiteit zit ‘m voor mij op duurzame resultaten en dat past bij mijn impact willen maken. Ik ga niet voor een beetje goed, maar voor écht goed. Authenticiteit betekent voor mij mensen laten excelleren op hun eigen, unieke wijze en ik geloof dat mensen het verschil maken in organisaties. Daarnaast spreekt het me aan dat mijn collega’s zeer betrokken zijn, naar elkaar en hun opdrachtgevers, en resultaat gedreven zijn met een combinatie van sturen op feiten, zonder de menselijke kant uit het oog te verliezen. Voor mij is het onderdeel uitmaken van het HofP netwerk echt een ideale combinatie. Enerzijds zelfstandig ondernemerschap en anderzijds de synergie en energie van de samenwerking. We tillen elkaar naar een hoger plan door kennis te delen en elkaar te spiegelen.

Op welke manier draag jij bij aan het netwerk?

Ik help mee aan het ontwikkelen van een aantal innovatieve tools voor het netwerk, zoals een performance improvement en restructuring aanpak voor bedrijven die nu in zwaar weer zijn gekomen door de coronacrisis. Verder deel ik graag mijn kennis en hou ik ervan om samen te sparren hoe we onszelf, onze opdrachtgevers en projecten blijvend verbeteren. Vanuit mijn management- en bestuurservaring heb ik soms net een andere kijk op zaken en daarmee kan ik helpen het begrip van de opdrachtgever te vergroten.

Heeft jouw organisatie behoefte aan verandercapaciteit? Wil je de gewenste verandering van binnenuit realiseren? Of wil je gewoon meer weten over het netwerk van interim managers van House of Performance? Neem dan nu contact met ons op!

 

House of Performance
House of Performance
[email protected]

Over de auteur

Wij zorgen dat mensen, teams en organisaties kunnen excelleren. Binnen Nederland en ook daarbuiten doen wij dat door ze te adviseren en ondersteunen waar dat kan en te confronteren waar het moet.

House of Performance
[email protected]

Jouw
transformatie­partner in...

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is dit wat voor jou:

Wil jij ook samen impact maken?

Plan een belafspraak in met onze consultants om vrijblijvend te sparren.

LinkedIn
Share
WhatsApp