Digitalisering en wendbaarheid bij Koninklijke Auris Groep

17/05/2022

Het afgelopen jaar was ik als projectleider bij Auris verantwoordelijk voor de implementatie van ParnasSys en Somtoday: leerlingadministratie- en volgsystemen voor het onderwijs. Tijdens dit gave project ontdekte ik hoe mooi deze onderwijs- en zorgaanbieder de ambities op het gebied van wendbaarheid en digitalisering afstemt op haar missie: kinderen, jongeren en volwassenen met gehoor-, spraak- en taalmoeilijkheden effectief laten deelnemen aan de samenleving. Hoofd ICT Hester Hegmans en Informatiemanager Ties Jacobs vertellen in deze blog hoe zij hier invulling aan geven.

De vitale rol van IT in het primaire proces

Hester Hegmans, Hoofd ICT, over de rol van ICT in de transformatie: “Om onze strategische doelen en daarmee de missie te realiseren, is ICT cruciaal. Denk aan het live houden van onze bedrijfskritische systemen en het optimaliseren van databeheer die een vitale rol spelen in het ondersteunen van ons primaire proces. We hebben dan ook hard gewerkt om ICT te centraliseren (Auris bestaat uit 4 regio’s met 24 locaties) en te professionaliseren. Voorheen regelde ICT gewoon de techniek, nu denken we echt inhoudelijk mee over het ontwikkelen en toepassen van didactische functionaliteiten.

In samenwerking met de afdeling Beleid, Onderzoek en Kwaliteit, heeft onze afdeling Business Intelligence bijvoorbeeld digitale leerlingdashboards gemaakt. Deden we voorheen handmatig in Excel, nu staat alles met behulp van een PowerBI oplossing in onze data warehouse. Het resultaat? We zien de dwarsverbanden beter, kunnen de data beter interpreteren en leveren kwalitatievere informatieproducten. Onze interne klanten kunnen zo heel nauwkeurig sturen op de KPI’s van de strategische doelstellingen. Zo transformeren we samen steeds verder naar de missie gedreven organisatie die we willen zijn!”

Maximale waarde leveren, zorgvuldig met middelen omgaan

Ook het vergroten van de wendbaarheid is duidelijk dienend aan de missie. “De Agile basisgedachte past daar heel goed bij”, zegt informatiemanager Ties Jacobs. “Het helpt ons om telkens na te denken over waar we op prioriteren en hoe we maximaal waarde leveren met beschikbare middelen. We werken immers met maatschappelijk geld en daar wil je zorgvuldig mee omgaan. Vanuit het grotere geheel proberen we telkens de juiste afweging te maken. Pakken we een veranderinitiatief alleen op of kan het ook samen met de andere regio’s? Is een bepaalde sectorontwikkeling wel écht relevant voor Auris? En hoe urgent is een wens of eis vanuit bijvoorbeeld een ministerie?

We kijken dus telkens naar nut en noodzaak, leggen deze langs onze waarden en strategische doelen en bepalen dan het tempo waarmee we iets oppakken. Hier gebruiken we bijvoorbeeld de Scrum methode voor. We willen graag de workload inzichtelijk hebben en monitoren op zowel de kwantiteit als de kwaliteit van het werk. Maar het moet niet een doel op zich worden. Op enig moment zagen we dat we meer met de spelregels bezig waren, dan dat het ons werkelijk effectiever maakte. We zijn dus altijd scherp op wat wel en niet werkt in de praktijk, zodat we vaart behouden en van betekenis zijn voor de organisatie.”

In gesprek over transformatie?

Wil jij in gesprek over transformatie binnen jouw organisatie? Wil je ontdekken hoe digitalisering en het verhogen van wendbaarheid bijdragen aan het realiseren van jouw strategische doelen? Neem dan nu contact met mij op!

 

 

Het kan beter

Wat kan er volgens jou beter? We vernemen het graag van je!

reCAPTCHA is required.
Peter Bresser

Over de auteur

Ik weet teams te mobiliseren met mijn enthousiasme en positieve energie. Dat maakt dat we samen gaan voor resultaten, verbeteren én plezier. Met aandacht voor het individu zorg ik voor continuïteit in het team. Zowel lijn als project / programmamanagement ervaring, vaak op het snijvlak van business, mensen en techniek. Met mijn gevoel voor kansen maak ik, samen met de klant, van “problemen” graag een uitdaging.

Naar Peter Bresser
Geef een reactie hier...

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *