16/07/2021
inspiratie

Diversiteit & Inclusie: onbewust en onbekwaam

Gendergelijkheid (SDG 5) en ongelijkheid verminderen (SDG 10) zijn doelen onderliggend aan onze BHAG. In 2021 is ons doel primair om intern awareness op diversiteit & inclusie (D&I) te realiseren. Daarom organiseerden we een themaweek Diversiteit & Inclusie. Hierbij kregen we hulp van HRM minorstudenten van de Hogeschool van Amsterdam. Tijdens de themaweek zijn wij (de medewerkers van House of Performance, ook wel HoPpers genoemd) met elkaar in gesprek gegaan over Diversiteit & Inclusie. Wat betekenen ze voor jou persoonlijk? Wat betekenen ze volgens jou in de context van House of Performance? Het heeft geleid tot mooie gesprekken, vragen en inzichten. Wij delen graag een aantal inzichten ter inspiratie, omdat wij geloven dat het jou ook nieuwe inzichten kan geven. En dat het kan leiden tot het helpen realiseren van jouw persoonlijke of organisatie(duurzaamheid)doelstellingen.   

Wat is Diversiteit & Inclusie? 

Diversiteit & Inclusie is een combinatie van thema’s die je veel hoort in het onderwijs, de politiek en ook steeds vaker in het bedrijfsleven. De meesten van ons hebben het gevoel dat we er iets mee moeten. Want hoe kan je tegen meer diversiteit zijn? Of tegen meer inclusie? Dan ben je toch gewoon een onaardig mens, en dat wil niemand zijn. Maar zo eenvoudig blijkt het niet te zijn. Wat HoPpers hierover hebben gezegd:  

“Ik weet gewoon niet goed wat het betekent, stappen willen maken t.a.v. diversiteit & inclusie. Hoe ziet het er dan concreet uit? En over 5 jaar? Wanneer zijn we tevreden?”  

“Niemand is tegen. Maar ik weet niet zo goed wat ikzelf kan doen?” 

“Wat ik mij afvraag is wat wij wellicht onbewust doen, waardoor we niet altijd inclusief zijn?”  

We zijn met elkaar in gesprek gegaan aan de hand van stellingen relevant aan de thematiek zoals: Als House of Performance zijn we divers genoeg. Verschillen tussen genders bestaan en mogen benoemd worden. Om diverser te worden hebben we bij House of Performance een quotum nodig. We organiseerden online dialoogsessies en vlogs waarin collega’s ons meenamen in hoe zij aankijken tegen diversiteit & inclusie. Ook de spanning die hierbij regelmatig gevoeld wordt, werd benoemd. Daarbij het belang van niet oordelend maar open in gesprek te gaan, je blijven verwonderen. Ook diversiteit in meningen mag er zijn. Door met elkaar op veel verschillende manieren in gesprek te gaan stelden we vast dat we onbewust en onbekwaam waren. De themaweek heeft geleid tot een eerste stap in ontwikkelen naar bewust onbekwaam en bewust bekwaam en een besef dat het voor nu ok is waar we staan met elkaar.  

Take-aways 

Wij geloven dat meer diversiteit leidt tot bredere perspectieven. En daarmee tot innovatiever en creatiever worden. Dat is voor House of Performance een belangrijke reden om diverser te willen zijn. Resultaatgericht als wij zijn, hebben we tijdens onze themaweek ook direct een aantal acties geformuleerd:  

  • Open staan voor andere ideeën. Dat vraagt ook dat je je echt verdiept in de ander. Ook als je druk, druk, druk bent. Heel bewust een onderzoekende houding aannemen. Dit is een van de mooie inzichten die wij de afgelopen week samen hebben gevonden. 
  • Bewust inclusief communiceren. 
  • Ons laten inspireren. Met elkaar verder duiden door goede voorbeelden actief op te zoeken en uit te nodigen om in gesprek te gaan.  
  • Mogelijkheden van een anti-bias training voor HoPpers. 
  • Overwegen om in ons sollicitatieproces de mogelijkheid om anoniem te solliciteren toe te  voegen. 

Samen blijven wij werken aan onze duurzaamheidsdoelstellingen. Onze uitdagingen en voortgang daarin delen wij regelmatig. Meer lees je ook op Duurzaam ondernemen. Zie jij jezelf ook wel als HoPper en bijdragen aan meer diversiteit & inclusie? Bekijk dan ook onze vacatures. 

House of Performance
House of Performance
[email protected]

Over de auteur

Wij zorgen dat mensen, teams en organisaties kunnen excelleren. Binnen Nederland en ook daarbuiten doen wij dat door ze te adviseren en ondersteunen waar dat kan en te confronteren waar het moet.

House of Performance
[email protected]

Jouw
transformatie­partner in...

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is dit wat voor jou:

Wil jij ook samen impact maken?

Plan een belafspraak in met onze consultants om vrijblijvend te sparren.

LinkedIn
Share
WhatsApp