18/03/2021
inspiratie

Gewenst gedrag: Eet minder vlees

We weten het allemaal natuurlijk heus wel. Te veel vlees eten is slecht voor het milieu. Slecht voor je gezondheid. Slecht voor het welzijn van dieren. En toch blijkt uit onderzoek van de Universiteit Wageningen dat de consumptie van vlees in Nederland nog altijd stijgt. Bij House of Performance hebben we de ambitie om duurzaam te ondernemen.  Voor ons betekent dat ondernemen met gelijke aandacht voor mens, milieu en economische resultaten. Het betekent kiezen voor onderwerpen waar je als organisatie de meeste impact op kunt maken. Twee van de doelen waar wij ons daarbij op richten zijn SDG (Sustainable Development Goal) 12 en 13. De SDG’s zijn duurzame ontwikkelingsdoelen, vastgesteld door de Verenigde Naties. Wij hebben in totaal vier doelen gekozen die naar onze mening het beste aansluiten bij de kernwaarden van House of Performance enerzijds. Ook verwachten wij op deze doelen de meeste impact te kunnen maken.

SDG 12: Verantwoorde consumptie en productie

SDG 13: Klimaatactie

Gedrag veranderen is moeilijk. Om resulaten te realiseren geloven wij dat het juist daarom gaat over kleine, concrete stappen zetten, zonder jezelf te verliezen in duizelingwekkende, grote ambities. Dus vroegen wij onze HoPpers of ze, met hun gezin, mee wilde doen aan de landelijk georganiseerde ‘Week zonder vlees’. In een app-groep voor de deelnemers deelden wij een week lang vorderingen, struggles en lekkere vegetarische recepten.

Wat we daar mee bereikt hebben?

Om te beginnnen zijn zowel de deelnemende  als de niet deelnemende HoPpers zich bewuster geworden van de  milieubelasting van het eten van vlees. In Nederland eten we gemiddeld 39 kilo vlees per jaar per persoon, dat betekent ongeveer 100 gram per dag. Organisatie Wakker Dier vertelt ons dat voor het produceren van een ons rundvlees 1500 liter water nodig is. Dat is dezelfde hoeveelheid water die een persoon gemiddeld per maand gebruikt om te douchen. Met onze actie om 1 week geen vlees te eten hebben de HoPpers 241.500 liter water bespaard. Oftewel gelijk aan 1 persoon 5 jaar lang iedere dag douchen.

Ook weten deelnemers aan de actie nu uit eigen ervaring dat je prima iedere dag heel lekker kunt eten zonder vlees. Reacties waren bijvoorbeeld “Dank voor alle mooie recepten! “Super leuk initiatief geweest dit! Ik heb mij er beter bij gevoeld en ik ben geïnspireerd door lekkere recepten.”

Daarnaast hebben we samen, een klein beetje, gedrag veranderd. Om meer impact te realiseren gaat deze actie natuurlijk een vervolg krijgen!

Mijn gezin is om, we gaan de challenge nog een week doorzetten.

Mijn thuisfront is niet om maar wel bewust bekwaam geworden in vlees links kunnen laten liggen.

Wil je meer weten over hoe wij werken aan het halen van onze duurzaamheidsdoelstellingen en hoe we jou daar ook bij kunnen helpen? Lees dan hier meer. Of wil jij ook wel als HoPper op een duurzame manier aan ons mooie House of Performance werken? Bekijk dan onze vacatures.

House of Performance
House of Performance
[email protected]

Over de auteur

Wij zorgen dat mensen, teams en organisaties kunnen excelleren. Binnen Nederland en ook daarbuiten doen wij dat door ze te adviseren en ondersteunen waar dat kan en te confronteren waar het moet.

House of Performance
[email protected]

Jouw
transformatie­partner in...

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is dit wat voor jou:

Wil jij ook samen impact maken?

Plan een belafspraak in met onze consultants om vrijblijvend te sparren.

LinkedIn
Share
WhatsApp