10/03/2022
inspiratie

Duurzaam ondernemen is geen keuze meer

De urgentie om duurzamer te ondernemen is huge. In Schotland werd een nieuw klimaatakkoord gesloten, waar onze premier nadrukkelijk liet weten dat het tijd is voor actie. Daarnaast zien we dat niet alleen nederlandse corporates zich realiseren dat duurzaamheid het uitgangspunt moet zijn. Uit onderzoek door software-aanbevelingsplatform GetApp bleek dat 66 procent van het Nederlandse MKB investeert in duurzame maatregelen voor het milieu en 59 procent in sociale duurzaamheid. Met de zogenaamde Sustainable Development Goals (SDG’s) voor ogen formuleerde House of Performance eind 2019 de volgende BHAG voor de eigen organisatie: “100% duurzame projecten voor mens en maatschappij in 2025.“ Een ontdekkingsreis begon. Nu, 2 jaar later, is het tijd om onze BHAG aan te scherpen.  

Wij begonnen met het definiëren van wat een duurzaam project, voor ons, een duurzaam project maakt. We bepaalden dat al onze projecten moeten worden getoetst aan de hand van de voor ons vier belangrijkste SDG’s. We kozen deze specifieke doelen, omdat ze het best aansluiten bij onze kernwaarden. En omdat we verwachten dat wij op deze doelen de meeste impact kunnen maken. Leek best makkelijk, bleek best uitdagend. Want stel: de klant waar we een project doen is een maatschappelijke organisatie. Maakt dat dan ieder project dat we daar samen doen duurzaam? Hebben wij in dat geval dan écht impact gemaakt op duurzaamheid? Mogelijk, maar niet per definitie. Dat kan beter geloven wij en daarom hebben wij onze BHAG aangescherpt.  

BHAG House of Performance: “Samen met onze klanten maken we met elke opdracht aantoonbare impact op duurzaamheid.” 

De uitgangspunten 

Om binnen en met een organisatie de gewilde verbeteringen ten aanzien van duurzaamheid te realiseren, weten wij inmiddels dat er twee cruciale uitgangspunten zijn: 

  1. Commitment
  2. Expliciete doelen  

Het ophalen van commitment geven we, naar aanleiding van onze aangescherpte BHAG, vorm door nu bij de start van ieder project het gesprek over duurzaamheidsdoelstellingen (pro-)actief aan te gaan. En ja, dat kan en mag best een beetje ongemakkelijk zijn.  Wij geloven dat we daarmee niet alleen positieve impact kunnen maken op de wereld om ons heen, maar ook dat wij onze klanten hiermee meerwaarde bieden.  

Want er bestaat inmiddels al wetgeving die alle grote bedrijven verplicht om vanaf 2023 niet-financiële prestaties te rapporteren en hierop een onafhankelijke controle te laten uitvoeren.  Deze verplichte ESG -Environment (leefomgeving), Social (maatschappij) en Governance (bestuur)-rapportages worden ook steeds vaker gebruikt door investeerders om te bepalen of er kapitaal beschikbaar wordt gesteld aan een organisatie. Daarmee is er een direct verband met de bedrijfscontinuïteit. En zoals uit het eerder genoemde onderzoek door GetApp blijkt, lijkt dat besef er te zijn bij zowel grote als kleinere organisaties.  

Ook kijken we naar hoe en of we duurzaamheidsverbeteringen kunnen inpassen binnen lopende projecten en gaan we daar met onze opdrachtgevers het gesprek over aan. Het is een goede manier om snelheid te maken.  

Expliciete doelen helpen daarnaast om de juiste dingen te doen en voortgang zichtbaar te maken. Het gebruik van visualisaties werkt motiverend. Zo ontwikkelden wij bijvoorbeeld het duurzaamheidslabel om in te zetten bij onze klanten. Op basis van concrete meetpunten doen we een scan op basis waarvan we snel zichtbaar kunnen maken waar verbeterpotentieel van de organisatie zit. 

Jouw bedrijfsvoering verduurzamen? 

Meer lezen over onze ervaringen in het realiseren van onze eigen duurzaamheidsdoelstellingen? Wil jij met jouw organisatie stappen zetten in het verduurzamen van je bedrijfsvoering? Heb je wel een mooie strategie, maar zoek je ondersteuning in de implementatie? Lees dan hier meer over onze visie op een duurzamere organisatie of neem direct contact op met mijn collega René Koetsveld.

House of Performance
House of Performance
[email protected]

Over de auteur

Wij zorgen dat mensen, teams en organisaties kunnen excelleren. Binnen Nederland en ook daarbuiten doen wij dat door ze te adviseren en ondersteunen waar dat kan en te confronteren waar het moet.

House of Performance
[email protected]

Jouw
transformatie­partner in...

Niet gevonden wat je zocht? Misschien is dit wat voor jou:

Wil jij ook samen impact maken?

Plan een belafspraak in met onze consultants om vrijblijvend te sparren.

LinkedIn
Share
WhatsApp